Kini nedostaje keš

Bez autora
Jan 16 2011

U Kini rastu potrebe za gotovim novcem. Svake godine potrebno čak 20 odsto više novčanica, a to teško postiže da obavi šest štamparija sa čak 30.000 radnika. Razvoj tog sektora je spor.Kina sve više oseća nedostatak gotovine, a raste i problem sa količinom falsifikovanih novčanica. Potrebe za gotovinom u zemlji povećavaju se za oko 20 odsto godišnje, a proizvodne mogućnosti za štampanje novih novčanica ne mogu da podmire tako visoku tražnju. Narodna banka je pod ozbiljnim pritiskom zbog plasmana novih novčanica ali i talasa falsifikovanog novca.

Kini nedostaje kešU Kini rastu potrebe za gotovim novcem. Svake godine potrebno čak 20 odsto više novčanica, a to teško postiže da obavi šest štamparija sa čak 30.000 radnika. Razvoj tog sektora je spor, poručuju iz Centralne banke Kine.

Kina sve više oseća nedostatak gotovine, a raste i problem sa količinom falsifikovanih novčanica, izjavio je potpredsednik Narodne banke Kine Ma Delun.

"Potrebe za gotovinom u zemlji povećavaju se za oko 20 odsto godišnje, a proizvodne mogućnosti za štampanje novih novčanica ne mogu da podmire tako visoku tražnju. Narodna banka je pod ozbiljnim pritiskom zbog plasmana novih novčanica ali i talasa falsifikovanog novca", naglasio je Ma Delun, u izveštaju objavljenom na sajtu Centralne banke Kine.

On je upozorio da je krajem 2010. godine u prometu bilo 4,23 biliona juana u gotovini (640,9 milijardi dolara), što je skoro 80 odsto više nego 2005. godine.

Kina je na prvom mestu u svetu po količini odštampanih novih novčanica, a u tom sektoru je zaposleno više od 30.000 radnika u šest štamparija.

"I pored ovakvog rekorda, razvoj ovog sektora je spor u poređenju sa rastućim potrebama za gotovim novcem", ukazao je potpredsednik Narodne banke Kine.

Govoreći o borbi sa falsifikatorima novčanicama, on je istakao da je najveći problem stalno usavršavanje tehnologije izrade, što u velikoj meri onemogućava policiju u njihovom otkrivanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik